5 gode råd når du skal indrette din bolig til et hjem

Oprydning og sortering

De fleste af os har mange ting – alt for mange ting – som vi ikke tager stilling til i vores hjem. Så et godt sted at starte er at se på hver enkelt ting i dit hjem – fra sofaen til den lille billedramme med familiefotoet – og tage stilling til om den er vigtig for dig. Du kan dele dine ting op i 4 kategorier:

  • Vil jeg absolut beholde, for den har følelsesmæssig værdi for mig
  • Jeg er ikke klar til at give slip på den endnu, så den kommer på loftet indtil næste oprydningsrunde – og så ryger den ud hvis jeg ikke har savnet den.
  • Den er for fin til at smide ud, men jeg kommer ikke til at savne den – sælg den
  • Den må bare ud – smid den ud

De store linier – stemningen

Find ud af hvilken stil der passer til dig. Hvad kan du lide? Er du til rene overflader uden nips eller er du til blomster og mønstre? Er du til lyse farver eller mørke?

Det kan være en god idé at samle billeder af møbler mm som du ’bare godt kan lide’ uden nødvendigvis at tænker over hvorfor, men bare at de taler til dig og du synes om dem. Når du så ser dem samlet vil du se en sammenhæng og derefter kunne beskrive stil. Og så bliver det lettere at se hvad du skal gå efter i dit næste køb, for det skal bare passe til dine billeder.

Lav en plan og et budget for hvert rum

Del opgaven op i mindre dele så bliver det mere overskueligt og lettere at skabe sammenhæng når du ved hvad der skal ske i hvert rum.

Analyser dine rum: hvor kommer det naturlige lys, hvor er der rart at være i rummet, hvilke funktioner skal der være, hvilke gangmønstre er der osv – det er ikke sikkert at du lige præcis har brug for at indrette dine rum som man ”plejer”. Fx behøver stuen ikke tage udgangspunkt i TV'ets placering, eller lige som bryggerset ikke kun behøver at være praktisk.

Ofte bruger vi hele budgettet og al tiden på stuen og køkkenet / alrummet –de ’offentlige rum’ som vi viser til venner og familie – men vi bruger altså også rigtig meget tid i de mere ’private’ rum, så det er en god investering at bruge lidt energi på både soveværelset og bryggerset, for det er altså en virkelig dejlig start på dagen at vågne op i et roligt, smukt soveværelse eller at folde vasketøj sammen i en hyggeligt rum frem for et dårligt belyst og koldt bryggers.

Husk! ALLE rum er vigtige – indretningen skal være til glæde for dig og ikke for dine venner eller instagram.

Belysning

Gå aldrig ned på belysning! Rigtig mange har alt for få lamper – som tommelfingerregel skal du have min. 1 lampe til hver funktion i hvert rum plus loftslys. Og du kan faktisk aldrig have for mange lamper. Se på lamper som både praktiske, og som smukke genstande der pynter i dit hjem. Du kan ændre stemningen fuldstændig med lyset.

Tekstiler

Gulvtæpper, puder, plaider, vægtæpper, gardiner, fåreskind – alle former for tekstiler skaber varme og er en nem måde at få samling i et rum og skabe sammenhæng gennem hele dit hjem.

Et stort gulvtæppe under spisebordet eller sofa og sofabord skaber rum i rummet, så møblerne får en plads i rummet og ikke bare står et tilfældigt sted. En pude i soveværelset samme farve som plaiden i stuen skaber en reference og får de to rum til at høre sammen.

Detaljerne / stilleben

Når du nu har ryddet ud i alle dine ting er det tid til at finde dem frem som betyder noget for dig. Sæt dem sammen i grupper der har en sammenhæng: samme materialer (fx keramik eller glas) eller samme farve (fx en vase, en æske, en bog i blå nuancer) eller som kommer samme sted fra (barndomsminder eller rejseminder) – sammenhængen behøver ikke at være synlig for andre end dig. Du kan lave små opstillinger på borde, hylder, vindueskarme, i reoler, på gulvet – alle vandrette flader.

På den måde vil du bedre kunne se dine ting end hvis de alle sammen står på en lang række i vindueskarmen.

Tilbage til blog