Alt om håndsæbe

Alt om håndsæbe

håndsæbe

Sæbe er en ældgammel opfindelse, hvis traditionelle håndværk trækker tråde helt tilbage til før kristi tid. Sagnet siger nemlig, at det allerførste sæbe blev opdaget af nogle kvinder, som fandt en masse afsmeltet dyrefedt, ler og aske ved en bålplads. Denne blanding viste sig angiveligt at være fremragende til at rense tøj med. Sæbens fantastiske egenskaber har vi altså kendt i mange mange år, og er blevet en daglig nødvendighed for alle. Vi bruger håndsæbe hver evig eneste dag for at sikre rene hænder og god hygiejne.

Håndsæbens historie

Som fortalt, stammer sæben angiveligt helt tilbage fra før kristi tid. Flere ækeologiske fund viser dog også, at man i flere dele af verden eksperimenterede med alternative måder at fremstille sæbe på. I den gamle arabiske verden forsøgte man sig med at kombinere natron med olivenolie, hvilket også fremstillede sæbe. Fremstillingen af sæbe blev for alvorligt anerkendt som et håndværk i Italien og Spanien i 700-800 e. kr, et håndværke, som hurtigt spredte sig ud over resten af Europa. På daværende tidspunkt var sæbe utroligt svært og dyrt at fremstille og var derfor kun forbeholdt de rige i samfundet. Det var faktisk ikke før 1790, at en fransk kemiker opdagede, at man kunne fremstille materialet ‘soda’ ud af bordsalt, og dermed lave en billigere udgave af sæbe, som de fleste havde råd til at købe.

Hvad er håndsæbe lavet af?

Traditionelt set er sæbe lavet af dyrefedt eller planteolie som tilsættes en stærk base. I dag fremstilles det meste sæbe dog syntetisk. Sæbe er natrium- eller kaliumfedtsyre, som bliver fremstillet ved hydrolyse af fedtet i en kemisk reaktion, som kaldes ‘forsæbning’.

Hvordan virker håndsæbe?

Håndsæbe virker ved at der opstår en reaktion når sæbens overfladeaktive-stof blandes med vand, hvilket påvirker vandets overfladespænding. Når man påføre håndsæbe til hænderne og gnider under vand opstår der skum, hvilket hjælper med at løfte og fjerne snavs fra huden. Hos Moodings har vi et stort udvalg af lækre økologiske håndsæber, bla. fra det populære brand Meraki. Meraki producerer sæber i høj kvalitet, som er økologisk certificerede og egner sig til alle hudtyper.

Tilbage til blog