Hvilken lampe skal jeg vælge?

Hvilken lampe skal jeg vælge?

Det er måske ikke det første, som falder dig ind, når du tænker på indretning - men lamper og belysning er faktisk noget af det vigtigste når det kommer til at indrette dit hjem. Med den rette belysning kan du transformere et rum og få mest ud af det.

Lys giver både en bedre udnyttelse af rummet samt et forbedret indeklima. Vi guider dig her igennem til, hvilken lampe som du skal vælge samt, hvordan du bedst udnytter lyset i din indretning.

Hvilken betydning har lys for dit hjem?

Du bruger måske utrolig meget tid på at vælge det helt rette spisebord eller sofa, men hvilke overvejelser gør du dig, når det kommer til valg af lamper? Lamper er så meget mere end en pyntegenstand, og kan i sandhed være med til at forandre hele dit rum.

I et land som Danmark, hvor lyset skifter året - og døgnet rundt, er det særligt vigtigt at være opmærksom på belysningen i hjemmet. Lamper og lyset, som de giver, er nemlig både væsentligt og indeklimaet og effekten af rummet.

Derfor bør du nøje overveje hvilke lamper, du indretter med, og hvor de skal placeres i dit hjem. Det er vigtigt at være opmærksom på kombinationen af dagslys og kunstigt lys i rummet. Som hovedregel, skal de kunstige lys fra lamper kun bruges til at supplere dagslys med.

Lys og vægfarve

Lysets intensitet måles i enheden lux. En tommelfingerregel er, at der skal 25 lux til for at orientere sig og 500 lux til præcisionsarbejde. Vælg derfor en pære med 500 lux til arbejdsområdet og en minimum 100 lux til resten af rummet for det bedste lys.

Dette er vigtig baggrundsviden når det kommer til at vælge den rette belysning i dit hjem. Vær også opmærksom på, hvilken farve dine vægge har, når du skal vælge et passende lys. Vægge i meget lyse farver som fx. Hvid, reflekterer hele 80-90 procent af lyset, hvilket betyder, at lampen og andet lys har nemmere ved at lyse rummet op.

Mørkere vægge reflekterer ikke lyset særligt godt, og du kan derfor have brug for kraftigere lys eller flere lamper, for at oplyse rummet bedst muligt og skabe et behageligt indeklima.

Lampe over spisebordet

Et af de vigtigste steder at hænge din lampe er over spisebordet. Spisebordet er et dagligt samlingspunkt for familie og venner og skal rumme alt fra middage til lektie-skrivning. Derfor, er det meget vigtigt at finde den rette lampe, samt at placere den i rette højde over spisebordet.

Hvilken lampe du vælger over spisebordet afhænger af størrelsen på dit spisebord samt, hvilket udtryk du går efter i dit hjem. Det er vigtigt, at din lampe kan sprede lyset ud over hele spisebordet, så fokuset ikke bliver centraliseret på ét punkt på bordet. Designet på lampen har stor betydning for, hvordan lyset bliver spredt i rummet.

Lamper med gennemsigtige skærme som fx glas, lader lyset skinne igennem materialet og giver dermed op til dobbelt så meget lys. Modsat lamper med lukkede skærme af fx metal, som kun tillader lyset at ramme under skærmen. Sidstnævnte er en god mulighed som lampe over dit spisebord, da en lampe med lukket lampeskærm vil skabe et hyggeligt lys-rum ved bordet og gøre rummet omkring spisebordet mørkere.

Har du et længere spisebord, hvor én lampe ikke er nok til at lyse bordet op, kan du gå efter et look med flere lamper. Dette giver et kreativt og unikt udtryk i din indretning. Vær opmærksom på, at lamper som hovedregel skal hænge ca. 80 cm fra hinanden for at skabe en jævn belysning ved spisebordet.

En god tommelfingerregel for, hvor højt din lampe skal hænge over spisebordet er:

  • Store lamper skal hænge 60-75 cm over bordoverfladen.
  • Små lamper skal hænge 55-65 cm over bordoverfladen.

Målene er fra lampeskærmens bund

Det er vigtigt, at din lampe hænger med en passende afstand fra bordet for at få den rette mængde lys til dit spisebord. Hvis lampen hænger for højt, kan lyset skære i øjnene og ødelægge udsynet til andre omkring bordet. Men hænger lampen for lavt, spredes lyset ikke godt nok rundt i rummet og lampen vil sætte alt for meget lys-fokus direkte ned på bordpladen.

Tip! Når du hænger lampen op, kan du sætte dig ved spisebordet sammen med en anden og få en tredje til at holde lampen, så du bedre kan vurdere, hvordan lyset spredes fra lampen.

Lamper til køkkenet

I køkkenet har vi brug for en god belysning, som skaber de bedste arbejdsbetingelser for madlavningen. Hvilke lamper og spots du vælger kommer meget an på, hvordan dit køkken er indrettet.

Vær her særligt opmærksom på, at du ikke kommer til at skygge for dig selv, når du arbejder i køkkenet. Køkkenet er tit opbygget af mange blanke overflader. Gå derfor efter lamper med mat og mere afdæmpet belysning til køkkenet, så man undgår skygger og forstyrrende lys.

Lamper over køkkenbordet skal gerne hænge 75-80 cm over bordpladen. Men en god tommelfingerregel er, hellere hænge lamperne for højt end for lavt, så man sikrer, at ingen støder ind i lampen når de står i køkkenet.

Tip! Har du et stort køkken med køkken-alrum, anbefaler vi, at du hænger mere end én lampe over køkkenbordet, så du sikrer, at lyset spredes bedst muligt. Hvis du synes, at flere individuelle lamper optager for meget plads i rummet, kan du vælge en smal aflang lampe, som fylder mindre men stadig spreder lyset ud over bordet.

Lamper på badeværelset

Badeværelset kræver funktionelle lamper! På badeværelset er det ekstra vigtigt at have funktionel og rolig belysning. Badeværelset er ofte et lille rum uden meget naturligt lys, derfor, er det vigtigt at bruge lamperne til at skabe godt lys. Brug spejlets lysreflekterende funktion og placer dine lamper tæt ved badeværelsesspejlet. Lamperne skal placeres ca. 12,5 cm fra spejlet - ligegyldigt om du hænger lampen over eller ved siden af.

Placerer du lamperne over spejlet, skal du sørge for at lamperne lyser direkte nedad mellem dit ansigt og spejlet. På denne måde sikrer du, at lyset kommer forfra og ikke bagfra, så du undgår en blændende effekt fra lamperne. Det er passende med mellem 200 og 300 lux som belysning på dit badeværelse.

Tip! Vær altid opmærksom på, at dine lamper på badeværelset skal kunne klare at hænge i et fugtigt rum.

Lamper til stuen

Stuen er et af de rum i dit hjem, som har et af de mest varierende lysbehov. Derfor er lamper en genial mulighed for at hjælpe rummet på vej og skabe lige netop den atmosfære som du ønsker. Lamper i stuen kan være med til at indele stuen i mindre rum, eller få stuen til at synes større.

Særligt vigtigt for stuen er, at du fordeler dine lamper ud i rummet således, at de passer efter behov. På denne måde undgår du, at skabe mørke og dystre områder i din stue. Dette kan fx gøres ved at placere en standerlampe ved sofaen for at give et godt læselys og skabe en hyggelig stemning.

I stuen er der mange ting som man skal tage højde for når man hænger en lampe op. Hvis du gerne vil hænge din lampe direkte over sofaen, skal du være opmærksom på at den ikke hænger i vejen for dit udsyn til fjernsynet eller andre, som sidder omkring sofabordet. Undgå dette, ved at få en anden til at holde lampen, imens du sidder i sofaen - så sikrer du dig, at lampen hænger i den rette højde.

En anden mulighed i stuen er, at hænge din belysning lige ved siden af sofaen og sofabordet. På denne måde, sikrer du dig nemt, at ingen bliver forstyrret af lyset uanset højde. Se bare på billedet over, hvor der er hængt to lamper lige ved siden af sofaen. Det er både dekorativt og super praktisk.

Lamper ved skrivebordet

Når det kommer til belysning ved skrivebordet er det vigtigste, at lysstyrken er korrekt. Det optimale er at have 500 lux ved skrivebordet, for de bedste arbejdsvilkår. Lyset hjælper til at skabe det rette fokus, så du kan arbejde bedst muligt uden at blive generet af lyset.

Ønsker du at vælge en loftlampe til dit kontorområde, anbefaler vi, at lampen hænger ca. 120 cm fra over bordet, så lyset spredes mere naturligt i rummet og ikke virker for skarpt. Dette kan dog hurtigt blive et problem, hvis dit arbejdsbord kan justeres i højden. I så fald, anbefaler vi, at du går efter bordlampe eller arbejdslampe, som også kan justeres. På denne måde sikrer du, at du nemt selv kan justere belysningen til lige netop den højde, som passer dig bedst.

Lamper til soveværelset

Vi starten og slutter vores dag i soveværelset. Derfor har vi både brug for roligt lys til at få os til at falde til ro efter en lang dag og god belysning til at hjælpe os med at komme ud af fjerene om morgen. Når du vælger lamper til soveværelset er det særligt vigtigt at være opmærksom på, hvordan lamper spreder lyset ud og om det passer til dit ønskede formål.

Vi er mange, som nyder at ligge i sengen og læse en god bog inden sengetid. En læselampe/sengelampe ved siden af sengen er ideel til dette formål. En god tommelfingerregel er at placere lampen ca. en meter fra gulvet. Desto højere du placere lampen, desto mere vil lampen sprede lyset ud i rummet.

Tilbage til blog