Hvilken pude skal jeg vælge?

Hvilken pude skal jeg vælge?

hovedpuder på seng

Når det kommer til at vælge den rette pude, er det vigtigt, at din pude både matcher til din krop, den måde du sover på og din seng. Med en hovedpude, som opfylder disse tre krav, undgår du at vågne med ømhed og spændinger i ryg og nakke eller hovedpine. Din hovedpudes vigtigste funktion er at give god støtte til nakke og ryg og hjælpe dig til en god nattesøvn, uanset om du sover på ryggen, siden eller maven.

Den perfekte hovedpude til dig, som sover på siden

Hvis du er typen, som primært sover på siden kan du finde din perfekte hovedpude ved at tjekke, hvordan dine nakkehvirvler flugter med din rygsøjle. Lig dig på siden med hovedet på puden og få en anden til at tjekke, at der ikke er nogle vrid på din nakke eller rygsøjle når du ligger fladt på siden.

Den perfekte hovedpude til dig, som sover på ryggen

Hvis du sover på ryggen, er det vigtigt, at din hovedpude understøtter din nakke og sikrer, at dit baghoved får et let buk, så dine luftveje kan få den bedst mulige åbning. Ligesom når du sover på siden, ville det være en god ide, at få en anden til at tjekke, at din nakke har et let buk når du ligger på puden. Når man sover på ryggen er det også vigtigt, at man mærker efter, at man kan slappe helt af i nakken.

Den perfekte hovedpude til dig, som sover på maven

Sover du mest på maven, er det en en flad hovedpude du skal gå efter. Med en meget flad hovedpude sikrer du dig, at der ikke kommer så meget skade på din nakke i denne sovestilling.

Hovedpuder i forskellige materialer

Hovedpuder kommer i mange forskellige størrelser og materialer. De mest klassiske materialer er dun, skum og latex. Når du skal vælge en hovedpude er det vigtigt, at du vælger netop det materiale som du synes er mest behagelig i sove på.

Dun

Hovedpuder laves med to forskellige typer dun, enten moskusdun eller gåsedun. Moskusdun er en mere fyldig type dun, hvilket gør, at din pude føles mere fast. Hovedpuder med gåsedun vil give en mere luftig og blød pude. Hovedpuder lavet af dun vil ofte være bygget op med flere kamre, så man sikrer, at dunene ikke samler sig ét sted i puden.

Naturfyld

Du kan også finde hovedpuder med naturfyld. Kapok stammer fra kapoktræet, som laves til meget bløde fibre. Fordelen ved at vælge en hovedpude i naturfyld er, at varmen helt naturligt ledes væk fra dit hoved og dermed sikrer en behagelig temperatur.

Memory skum

Hovedpuder lavet i memory skum har den unikke egenskab, at de faste skum former sig efter dit hoved, nakke og skuldre ved hjælp af din kropsvarme. Disse hovedpuder er særligt gode til dig, som gerne vil have mere fast puder, som giver ekstra god støtte. Udover dette, er det fleste hovedpuder i memory skum meget allergivenlige.

Latex

En hovedpude af latex er også formstøbt. Materialet har en god elasticitet, som gør, at puden holder i mange år og stadig holder den samme gode støtte. Vi anbefaler, at du går efter en hovedpude i 100% naturlatex, da dette materiale er allergivenligt samt giver en bedre støtte til hoved, nakke og skuldre.

Fiberfyld

En hovedpude med fiberfyld minder meget om en hovedpude i dun. Hovedpuder med fiberfyld er særligt velegnede til dig, som hyppigt ønsker at vaske din pude, da dette materiale er mere hårdfør end de andre.

Sådan vedligeholder du bedst din hovedpude

Hovedpuder bliver udsat for en del fugt fra kroppen i løbet af natten. Det er derfor en god ide, at lade din pude ‘ånde’ når du vågner. Giv din hovedpude et ordentligt ryst, så der kan komme frisk luft ind mellem dunene. Vent også gerne en time med at dække din hovedpude til med dynen, pynte puder eller et sengelinned.

Din hovedpude skal vaskes lidt oftere end din dyne, da hovedpuden udsættes for mere fugt og bakterier. Vask din hovedpude 3-4 gange om året. Som oftest skal din hovedpude vaskes på 60 grader, men vi anbefaler, at du altid følger den pågældende vaskeanvisning på din pude.

Hvornår skal du skifte hovedpude?

Dine hovedpuder har desværre ikke ligeså lang levetid som dine dyner. Hovedpuder er udsat for mere fugt, bakterier og generel slitage. En god tommelfingerregel er, at dine hovedpuder skal smides ud efter 2-4 år. Dette kommer selvfølgelig meget an på kvalitet, material og hvor godt du passer på hovedpuderne. Det bedste tip til at vurdere om din hovedpude skal skiftes ud er at mærke efter. Hvis du ikke længere føler, at din pude giver dig den rette komfort og støtte som i starten, er det på tide at investere i en ny.

Tilbage til blog