Hvilket gulvtæppe skal jeg vælge?

Hvilket gulvtæppe skal jeg vælge?

Løse gulvtæpper er et sandt must-have i alle hjem! Indretning med gulvtæpper er en fantastisk måde at skabe personlighed og hygge i dit hjem. Tilføj gulvtæpper i dit hjem så du nemt og dekorativt kan bløde indretningen op og skabe en afslappet atmosfære i rummet. Materiale, farve og mønster er alt sammen med til at bestemme udtrykket i dit hjem. Vær opmærksom på, hvilken størrelse og hvor du placerer tæppet, så du undgår at rummet virker uproportionelt. Vi giver dig de bedste tips og tricks til, hvilket gulvtæppe du skal vælge til dit hjem.

Gulvtæppe til stuen

Stuen er det perfekte sted til et gulvtæppe, da gulvtæpper giver en uformel og afslappet stemning til rummet. Læn dig tilbage i sofaen og nyd de stille aftener med et blødt tæppe under dine fødder.

Når du skal placere dit tæppe under sofaen, er det bedst, hvis tæppet når ind under de forreste ben og dermed giver et mere sammenhængende udtryk. Hvis du har stole stående omkring eller overfor sofaen er en god tommelfingerregel, at tæppet skal ligge ca. 20 cm under sofa og stole.

Gulvtæppe under spisebordet

Brug et løst gulvtæppe under dit spisebord for at markere området. Der er mange muligheder, når du skal vælge et gulvtæppe til under dit spisebord. En mulighed er, at lege med former og udtryk. Skab kontrast i dit hjem ved at vælge et firkantet gulvtæppe til det runde bord eller et rundt tæppe til det firkantede bord. Hvis dette ikke er dig, kan du roligt vælge et tæppe, som passer til formen på dit spisebord, hvilket vil give et mere klassisk og stilrent look. Det vigtigste når du skal vælge et tæppe til spisebordet er størrelsen. Vær opmærksom på, at dit tæppe ikke er mindre end bordet og stolene. Dette gælder både for firkantede og runde borde.

De anbefalede standardstørrelser for tæpperne er:

Firkantet bord med plads til ca. 10 personer:

300 x 400 cm

240 x 340 cm

Firkantet bord med plads til ca. 6 personer

200 x 290 cm

160 x 230 cm

Rundt bord med plads til ca. 4 personer

Ø 200

Ø 250

Gulvtæppe til entreen

Entreen er det første rum som vi træder ind i. Entreen skal kunne rumme alt fra overtøj til beskidte gummistøvler, og er derfor et af de mere praktiske rum i hjemmet. Af samme grund, skal dit gulvtæppe i entreen naturligvis også være praktisk. Hvis din entre er indrettet af en lang smal gang, anbefaler vi, at du vælger et aflangt tæppe, som kan markere gangen. Vær altid opmærksom på, at dit tæppe i entreen ikke må være sart og nemt kan rengøres.

Gulvtæppe til badeværelset

Det er aldrig rart at træde ud af et dejligt varmt bad og sætte fødderne på et koldt badeværelsesgulv. Brug derfor et gulvtæppe på badeværelset, som er lidt tykkere for at give dine fødder en rar og blød oplevelse. Størrelsen på dit gulvtæppe afhænger af, hvor stort dit badeværelse er og hvilket behov du har. En mindre måtte er ideelt lige uden for badet, mens et større tæppe passer perfekt i midten af badeværelset. Gå efter meget tykke og bløde tæpper til badeværelset og hver opmærksom på, om tæppet kan tåle det fugtige klima.

Gulvtæppe til soveværelset

Tæpper i soveværelset er perfekt til at skabe en hyggelig og afslappet stemning i rummet. Kom godt ud af sengen ved at vælge et blødt tæppe, som holder fødderne varme om morgenen. Når du skal vælge et tæppe til soveværelset afhænger størrelsen i høj grad af, hvor stor din seng er. Hvis du har et stort og rummeligt soveværelse, men gerne vil skabe en mere hyggelig atmosfære, skal du vælge et stort tæppe, som kan ligge under både seng og natborde. Hvis du har et mindre soveværelse, kan du vælge at placere et aflangt tæppe for enden af sengen som en løber, hvilket giver et stilet og roligt udtryk.

Gulvtæppe til børneværelset

Det er vigtigt at skabe en god atmosfære på børneværelset, som både giver plads til leg og afslapning. Brug et tæppe på børneværelset for at skabe hygge og et dejligt blødt legeområde. Vælg et tæppe med et sjovt motiv, som er farverig, indbydende og giver en venlig stemning på værelset. En ting som de færreste tillægger værdi er farven på tæppet, men det er en fejl. Farver bunder nemlig i følelser. Sæt derfor den helt rette stemning for dit barn, med et farvet tæppe. Du kan for eksempel gå efter kolde farver, som får værelset til at føles mere afslappet og roligt. Se bare på billedet over, hvor tæppet er i blå nuancer. Blå er kendt for at reducere vrede og angst, og er derfor et godt valg til legeområdet.

Hvordan renser man et gulvtæppe?

Gulvtæpper tiltrækker automatisk skidt og snavs. Vi giver dig gode råd til, hvordan du bedst renser til gulvtæppe.

1. Støvsugning

Som bekendt tiltrækker tæpper hurtigt skidt og snavs. Få nemt fjernet det ved at støvsuge dine tæpper på lav sugestyrke. Vær opmærksom på, at støvsuge dine tæpper med luven, altså der, hvor tæppet føles glat.

2. Kort- eller langhårede tæpper?

Langhårede gulvtæpper kræver ekstra rengøring, da de samler mere støv og snavs. Vær derfor opmærksom på, hvilken pleje og rengøring dit tæppe kræver. Samme gør sig gældende med farver. Tæpper i lyse farver vil hurtigere komme til at se mere beskidte ud end mørke.

3. Tæpper som lugter

Hvis dit gulvtæppe lugter dårligt, kan du nemt komme lugtens til livs med en bøtte natron. Drys natron hen over tæppet og arbejd det grundigt ned i materialet. Lad det virker i et par dage og støvsug derefter op. Voila! Så er lugten væk og du kan igen nyde dit gulvtæppe.

4. Tæpper med pletter

Har dit tæppe fået en plet eller to, kan du bruge sæbespåner til at fjerne dem igen. Opløs 1 dl sæbespåner i 3 dl varmt vand. Når vandet er lunkent, skal du gnide det på pletterne og lade det sidde i ca. 30 min. Skyl derefter nensomt med vand på pletten. Vær dog opmærksom på at hele tæppet ikke bliver vådt, men kun det pågældende område. Brug et håndklæde til at suge vandet op.

5. Professionel behandling

Er dit gulvtæppe ekstra sart eller kostbart, anbefaler vi, at du opsøger et firma, som er specialiseret i rens af ægte tæpper. På denne måde, undgår du, at ødelægge tæppet ved rens.

Tilbage til blog