Hvor højt over spisebordet skal lampen hænge?

Hvor højt over spisebordet skal lampen hænge?

Godt lys har stort betydning for velværen og hyggen i dit hjem. Derfor, er det vigtigt, at dine lamper hænger i en passende højde, så du får mest muligt ud af lyst. Placeringen af lampen afhænger af lampens funktion. Gør dig tanker om, hvor din lampe skal hænge og hvor stort et område du ønsker, at den skal lyse op.

Hvis lampen er for lille og hænger i den forkerte højde, kan lyset generer øjet og kun lyse et meget lille område op. Hvis den er for stor, kan lampen skabe et overbelyst rum, som ikke byder på en hyggelig atmosfære.

Et af de vigtigste steder at hænge din lampe er over spisebordet. Spisebordet er et dagligt samlingspunkt for familie og venner og skal rumme alt fra middag til lektie-skrivning. Derfor, er det meget vigtigt at finde den rette lampe, samt at placere den i rette højde over spisebordet. Vi giver dig her gode råd til, hvor højt din lampe skal hænge:

Så højt skal lampen hænge over spisebordet?

En god tommelfingerregel for, hvor højt din lampe skal hænge over spisebordet er:

Store lamper skal hænge 60-75 cm over bordoverfladen.

Små lamper skal hænge 55-65 cm over bordoverfladen.

Målene er fra lampeskærmens bund

Det er vigtigt, at din lampe hænger med en passende afstand fra bordet for at få den rette mængde lys til dit spisebord. Hvis lampen hænger for højt, kan lyset skære i øjnene og ødelægge udsynet til andre omkring bordet. Men hænger lampen for lavt, spredes lyset ikke godt nok rundt i rummet og lampen vil sætte alt for meget lys-fokus direkte ned på bordpladen.

Tip! Når du hænger lampen op, kan du sætte dig ved spisebordet sammen med en anden og få en tredje til at holde lampen, så du bedre kan vurdere, hvordan lyset spredes fra lampen.

Flere lamper over spisebordet

Mange er vilde med det unikke og kreative udtryk det giver, når man har mere end én lampe hængende over spisebordet. Hvis du er en af dem, skal du være opmærksom på, hvor langt lamperne skal hænge fra hinanden. Som hovedregel skal de hænge ca. 80 cm fra hinanden. Hold øje med, hvordan lyset rammer, så du opnår en jævn belysning ved spisebordet.

Lamper over køkkenbordet

I køkkenet har vi brug for en god belysning, som skaber de bedste arbejdsbetingelser for madlavningen.

Køkkenet er tit opbygget af mange blanke overflader. Gå derfor efter lamper med mat og mere afdæmpet belysning til køkkenet, så man undgår skygger og forstyrrende lys.

Lamper over køkkenbordet skal gerne hænge 75-80 cm over bordpladen. Men en god tommelfingerregel er, hellere hænge lamperne for højt end for lavt, så man sikrer at ingen støder ind i lampen når de står i køkkenet.

Tip! Har du et stort køkken med køkken-alrum, anbefaler vi, at du hænger mere end én lampe over køkkenbordet, så du sikrer, at lyset spredes bedst muligt. Hvis du synes at flere individuelle lamper optager for meget plads i rummet, kan du vælge en smal aflang lampe, som fylder mindre men stadig spreder lyset ud over bordet.

Lamper på badeværelset

Badeværelset kræver funktionelle lamper! På badeværelset er det ekstra vigtigt at have funktionel og rolig belysning. Badeværelset er ofte et lille rum uden meget naturligt lys, derfor, er det vigtigt at bruge lamperne til at skabe godt lys. Brug spejlets lysreflekterende funktion og placer dine lamper tæt ved badeværelsesspejlet. Lamperne skal placeres ca. 12,5 cm fra spejlet - ligegyldigt om du hænger lampen over eller ved siden af.

Placerer du lamperne over spejlet, skal du sørge for at lamperne lyser direkte nedad mellem dit ansigt og spejlet. På denne måde sikrer du, at lyset kommer forfra og ikke bagfra, så du undgår en blændende effekt fra lamperne.

Tip! Vær altid opmærksom på, at dine lamper på badeværelset skal kunne klare at hænge i et fugtigt rum.


Lamper over sofabordet

I stuen er der mange ting som man skal tage højde for når man hænger en lampe op. Hvis du gerne vil hænge din lampe direkte over sofaen, skal du være opmærksom på at den ikke hænger i vejen for dit udsyn til fjernsynet eller andre, som sidder omkring sofabordet. Undgå dette, ved at få en anden til at holde lampen, imens du sidder i sofaen - så sikrer du dig, at lampen hænger i den rette højde.

En anden mulighed i stuen er, at hænge din belysning lige ved siden af sofaen og sofabordet. På denne måde, sikrer du dig nemt, at ingen bliver forstyrret af lyset uanset højde. Se bare på billedet over, hvor der er hængt to lamper lige ved siden af sofaen. Det er både dekorativt og super praktisk.

Lamper ved kontorbordet

Det rette lys er altafgørende ved kontorbordet. Lyset hjælper til at skabe det rette fokus, så du kan arbejde bedst muligt uden at blive generet af lyset.

Ønsker du at vælge en loftlampe til dit kontorområde, anbefaler vi, at lampen hænger ca. 120 cm fra over bordet, så lyset spredes mere naturligt i rummet og ikke virker for skarpt. Dette kan dog hurtigt blive et problem, hvis dit arbejdsbord kan justeres i højden. I så fald, anbefaler vi, at du går efter bordlampe eller arbejdslampe, som også kan justeres. På denne måde sikrer du, at du nemt selv kan justere belysningen til lige netop den højde, som passer dig bedst.

Lamper til soveværelset

Vi starten og slutter vores dag i soveværelset. Derfor har vi både brug for roligt lys til at få os til at falde til ro efter en lang dag og god belysning til at hjælpe os med at komme ud af fjerene om morgen. Når du vælger lamper til soveværelset er det særligt vigtigt at være opmærksom på, hvordan lamper spreder lyset ud og om det passer til dit ønskede formål

Vi er mange, som nyder at ligge i sengen og læse en god bog inden sengetid. En læselampe/sengelampe ved siden af sengen er ideel til dette formål. En god tommelfingerregel er at placere lampen ca. en meter fra gulvet. Desto højere du placere lampen, desto mere vil lampen sprede lyset ud i rummet.

Tilbage til blog