Hvor ofte skal man skifte sengetøj?

Hvor ofte skal man skifte sengetøj?

Følelsen af endelig at kunne lægge sig til rette i sin bløde seng efter en lang dag er fantastisk. Men desværre er din seng også et paradis for alverdens støv og skidt. Du ligger typisk i din seng mellem 50 og 65 timer om ugen. I disse timer har støv, sved, døde hudceller, skidt og støvmider rigelig med tid til at samle sig i dit sengetøj og potentielt føre til problemer.

Hvis dit sengetøj ikke bliver hyppigt vasket risikerer man, at disse bakterier mm. kan føre til allergi eller hudproblemer.

Så ofte skal dit sengetøj skiftes

Der er ikke noget konkret svar på, hvor ofte dit sengetøj skal skiftes. Det varier efter, om du har astma eller allergi, og indeklimaet i soveværelset. Hvis du lider af astma eller allergi anbefales det, at du skifter dit sengetøj en gang i ugen for at holde mængden af støv og husstøvmider nede. Er du derimod god til at få luftet ud i soveværelset og ikke lider af astma eller allergi, kan du godt vente op til 4 uger med at vaske dit sengetøj. En god tommelfingerregel er dog altid at få vasket sit sengetøj hver anden uge.

Det er dog vigtigt at huske, at sengetøj altid skal vaskes efter sygdom, så du kan få bugt med alle de ekstra bakterier.

Skift pudebetrækket

Hvis du ikke synes, at det er nødvendigt at vaske sengetøjet hver eneste uge, men alligevel gerne vil minimere bakteriemængden, kan du nøjes med blot at skifte pudebetrækket hver uge. Huden i ansigtet er ofte mere følsom og kan derfor nemt påvirkes af bakterierne, som sidder i sengetøjet.

Luft ud i soveværelset

For at sikre det mest optimale indeklima og en god nattesøvn, er det vigtigt, at du får luftet godt ud i dit soveværelse. Sørg derfor for at få frisk luft ind et par gange om dagen i ca. 5-10 minutter. Udover dette, er et godt tip, når du vågner om morgen - at vente lidt med at rede din seng. Træk i stedet dynen til siden så både madras og hovedpude kan få frisk luft og tørre efter en hel nat i sengen.

Sådan vasker du dit sengetøj

Fordi at sengetøjet udsættes for så meget skidt, bakterier og husstøvmider, skal det vaskes ved mindst 60 græder for at sikre, at man får dræbt støvmiderne. Hvis der er kommet urin, opkast, blod eller madpletter på sengetøjet kan du starte med at burge en pletfjerne inden vask. Ved sådanne pletter, skal sengetøjet gerne vaskes ved 90 grader. Vi anbefaler dog altid, at du læser vaskeanvisningen igennem på det pågældende sengetøj inden det vaskes.

Når du vasker sengetøj er et godt tip, ikke at fylde vaskemaskinen helt op, således undgår du, at vasketøjet ikke bliver ordentligt rent.

Tip! Vend dit sengetøj på vrangen når du vasker det, så det ikke ødelægger stoffet eller farven.

Så ofte skal din dyne og pude vaskes

Ligesom ved dit sengetøj, samler dyner og puder også støvpartikler og bakterier. Det anbefales derfor, at dine dyner og puder vaskes hvert halve år. Giv dem en vask ved 60 grader og tør det i tørretumbleren med nogle tennisbolde, så dunene i dyne og pude kan blive fordelt.

Tip! Luft dine dyner og puder hver anden uge. Det er rigtig sundt for dine dyner og puder at få lidt frisk luft.

Så ofte skal bolig tekstiler skiftes:

  • Håndklæde

Håndklædet, som bruges til at tørre hænder i skal skiftes én gang om ugen - gerne mere, hvis I er mange om at bruge samme håndklæde. Skift også badehåndklædet én gang i ugen.

  • Viskestykke

Hvis du vasker op i hånden hver dag, skal viskestykket skiftes minimum en gang om ugen. Hvis du ikke vasker op i hånden, men blot bruger viskestykket i ny og næ kan du nøjes med at vaske det hver anden uge.

  • Karklud

Karkluden udsættes for mange bakterier, skidt og madrester og skal derfor skiftes hver dag.

  • Plaider

Dine plaider i hjemmet udsættes også for kropsvæsker, snavs og støvmider. Vask derfor dine plaider ca. hver anden måned.

Tilbage til blog