Hvordan fjerner man stearin?

Hvordan fjerner man stearin?

Der er intet, der kan skabe hygge i hjemmet som stearinlys! Levende lys skaber en fantastisk atmosfære af nærvær og varme, særligt i de koldere måneder. Brug stearinlys til at pynte på bordet eller lyse op i vindueskarmen.

Desværre har stearin også en mindre belejlig egenskab. Stearin har det nemlig med at efterlade pletter, som kan være uhyre svære at komme af med igen. Sådan behøver det dog ikke at være! Vi giver dig de bedste råd til, hvordan du fjerner stearin når det er havnet på lysestagen, bordet, dugen eller gulvtæppet.

væghængte lysestager

Lad stearinen størkne

Inden du giver dig i kast med at fjerne stearin fra hvilken som helst overflade, er det vigtigt, at du lader stearinen størkne helt. Stearin er nemmere at fjerne igen, når det først er størknet, da man derfor nemmere kan ‘skrælle’ det af igen.

Dette er særligt gavnligt, hvis du blot har få pletter spildt stearin på en følsom overflade, der nemt kan blive ridset. Brug her en lille kniv eller din negl til forsigtigt at skrabe stearinen af uden at skade overfladen.

lysestager med stearin

Fjern stearin fra dine lysestager

Hvis stearinen efterhånden har fået overtaget dine ellers smukke lysestager, er den mest effektive løsning at smelte stearinen væk. Tænd din ovn på 70 grader og stil dine lysestager på hovedet på en rist inde i ovnen.

Husk at placere en bradepande med bagepair i bunden, således, at stearinen kan smelte og dryppe ned på den. Lad lysestagerne være i ovnen i ca. 20 minutter, eller ind til, at alt stearinen er smeltet. Hvis alt stearin ikke kan komme helt af, kan du fjerne resterne med et stykke køkkenrulle, når lysestagerne er kølet lidt ned igen.

Hvis dine lysestager ikke tåler for høj eller for meget varme, kan du bruge en hårtørrer til nænsomt at smelte stearinen af.

Fjern stearin fra hårde overflader

Det kan være utroligt besværligt at fjerne pletter af stearin fra hårde overflader som sofabordet eller vindueskarmen. Her skal du nemlig være særlig forsigtig og nænsom, så du ikke ridser og ødelægger overfladen. Mange borde og karme har let til ridser, og du kan derfor ikke bruge en kniv eller andre skarpe genstande til at fjerne stearinen når den er størknet.

Væben dig derfor med tålmodighed, og forsøg at fjerne pletten forsigtigt med din negl, så du undgår ridser og hakker i overfladen. Hvis det ikke er muligt for dig at få stearinen væk på denne måde, kan du forsøge dig med en sæbebehandling. Bland 1 dl sæbespåner med 2 dl vand og vask overfladen et par gange for at få opløst stearinen.

Fjern stearin fra tekstil

Er du så uheldig, at der er spildt stearin på din dug eller ned på sofapuden, kan du med fordel prøve at fryse pletten væk. Læg stoffet i en frysepose og kom den i fryseren i minimum 2 timer. Efterfølgende kan du forsigtigt fjerne stearinen ved at kradse det af.

Hvis stearinen ikke kommer af efter en tur i fryseren, kan du prøve at stryge det væk. Læg stoffet ud på et strygebræt og placer et stykke køkkenrulle på hver side at stoffet. Stryg hen over pletten i ca. 5 sekunder, så køkkenrullen kan absorbere det smeltede stearin.

Husk at flytte køkkenrullen hver gang, så stearinen kan absorbere på et tørt sted. Gentag processen indtil, at pletten er helt væk. Vi anbefaler, at du efterfølgende vasker din dug efter vaskeanvisningen.

Du kan også gøre brug af samme metode, hvis du har fået stearinpletter på dit gulvtæppe. Vi anbefaler dog, at du altid orienterer dig om, hvor mange grader dit gulvtæppe kan holde til, inden du begynder at stryge det.

Tip! Hvis du ikke har et strygejern, kan du istedet bruge en hårtørrer og anvende samme metode.

Lysestager fra MENU

Men intet stearinlys er fuldendt uden smukke lysestager. Et af de mærker, som særligt er kendt for deres dekorative lysestager, er danske MENU. Selvom, at MENU er kendt for mange ting, må det siges, at de fantastiske POV lysestager, er nogle af deres mest populære og kendte produkter.

POV lysestagen, som skal hænge væggen kommer både i en rund og en firkantet form. Det stilfulde geometriske udtryk passer ind i enhver moderne indretning! Udover et lækket æstetisk udtryk, giver lysestagerne også en helt unik belysning. Belysning fra POV kaster nemlig de smukkeste skygger, som med garanti vil skabe en hyggelig atmosfære i dit hjem.

Uanset hvilken lysestage som du vælger fra MENU, kan du være sikker på at skabe en varm og hyggelig belysning i dit hjem, samtidigt med, at du får et lækkert og dekorativt stykke design.

Tilbage til blog