Guide: Sådan renser du din sofa

Guide: Sådan renser du din sofa

Der er ikke noget bedre end at kunne smække benene op og slappe af på sofaen efter en lang dag. Vi bruger mange timer i sofaen, både til afslapning samvær og til tider måltider. Dette medfører naturligvis nogle pletter og snavs fra tid til anden, som gør, at din sofa skal renses. I denne guide hjælper vi dig til, hvordan du renser din sofa og bliver fri for pletter, støv og bakterier.

Hvilket stof er din sofa

Hvis du har en lædersofa er det ofte nok blot at rengøre sofaen med en fugtig klud, da møblet er behandlet således, at det ikke samler smuds og pletter så let. Har du derimod en stofsofa, kan det være en smule mere besværligt at komme af med pletter og snavs. Inden du går igang med at forsøge at rengøre din stofsofa, skal du starte med at finde ud af, hvilket stof din sofa har. De fleste stofmøbler kommer med et lille markat, som fortæller, hvordan det skal rengøres:

W: du må gerne bruge vand til rensning

S: brug kun et opløsningsmiddel-baseret rengøringsmiddel på dette stof

SW: du må både benytte dig af vand eller et opløsningsmiddel på dette stof

X: benyt KUN støvsugning til rensning

Start med at skrubbe

Når du skal rense din sofa, er det vigtigt, at du gør stoffet klar til at blive rengjort. Dette gør du ved at tage et tørt håndklæde eller klud uden farve og skrubbe forsigtigt på sofaen. Dette hjælper til at fjerne indtørrede pletter samt krummer mm. som kan have samlet sig i møblet. Vær varsom med ikke at skrubbe for hårdt på stoffet så du efterlader mærker eller ødelægger tekstilet.

Rens sofaen

Nu kan du komme igang med at rense sofaen og få den ren og pæn igen. Som tidligere fortalt, er det her vigtigt, at du altid læser og følger markeringen på sofaen inden du giver dig i kast med at rengøre. Et god husmorråd, som virker på de fleste typer stof er at rense sofaen med bagepulver. Drys bagepulver ud over sofaen så det er jævnt fordelt på stoffet. Lad det sidde og suge ind i stoffet i ca. 1 time og støvsug herefter bagepulveret op fra sofaen.

Dette er en nem og skånsom rensemetode, som efterlader sofaen ren og med en frisk lugt.

Sådan fjerner du stearin fra sofaen

Hvis du er så uheldig at have spildt stearin ned på stofsofaen må du endelig ikke røre ved det før stearinen er helt tør. Stearin er nemlig nemmere at fjerne igen, når det er først er sørknet, da man derfor nemmere kan ‘skrælle’ det af tekstilen.

Det fleste stofsofaer har aftageligt betræk og kan derfor nemt aftages, når du skal rense stoffet for fx stearin pletter. Læg stoffet i en frysepose og kom den i fryseren i minimum 2 timer. Efterfølgende kan du forsigtigt fjerne stearinen ved at kradse det af.

Hvis stearinen ikke kommer af efter en tur i fryseren, kan du prøve at stryge det væk. Læg stoffet ud på et strygebræt og placer et stykke køkkenrulle på hver side at stoffet. Stryg hen over pletten i ca. 5 sekunder, så køkkenrullen kan absorbere det smeltede stearin.

Sådan fjerner du chokolade fra sofaen

Vi er mange, som til tider nyder et måltid eller lidt kaffe og kage i sofaen. Det kan uheldigvis også resultere i lidt genstridige pletter som fx chokolade. Forsøg først at skrabe det tørrede chokolade af med en kniv. Vær forsigtigt med kniven, så du ikke risikerer at trævle stoffet. Tilføj herefter 1 dl lunkent vand og 1 tsk. ufarvet opvaskemiddel på pletten sammen med et par dråber salmiakspiritus. Lad blandingen sidde på plettet i ca. 30 min og tør efterfølgende af med en fugtig ren klud.

Hvordan fjerner man fnuller fra en sofa

Fnuller på sofaen er små fiberkugler af ødelagte fibre fra stoffet, som virkles sammen i en lille knude. Dette kaldes for ‘pilling’ og ogstår grundet gnidning og slid af stoffet. Det er meget normalt og kan opstå på din stofsofa over tid. Du kan slippe af med fnuller på sofaen ved at investere i en elektrisk fnug-fjerner, som barberer fnulleren af ligesom en barbarmaskine. En billigere løsning er en pillekam, hvor du manualt børster fnuller væk fra stoffet.

Tilbage til blog