5 gode råd til din borddækning fra moodings

5 gode råd til din borddækning fra moodings

5 Gode råd til din borddækning fra Moodings

De fleste kender Emma Gad, og hendes mange regler for takt og tone i hjemmet. Stel som flora Danica og mussel mønstrede porcelæn, var et must i en hver borddækning, da Emma Gad for år tilbage satte dagsordenen i de danske hjem. Meget har ændret sig siden da. I dag mixes skåle fra det ene stel, med tallerkner fra et andet. Stel og Service sammensættes på kryds og tværs ud fra personlige favoritter fra forskellige stel. Selv om meget har ændrede sig, siden Emma Gad udgav Takt og Tone, er der stadig mange af de gode råd fra den garvede husmoder, som stadig er aktuelle den dag idag. Hos Moodings har vi lave en guideline, hvor vi har samlet 5 gode råd, til når du skal dække et flot bord


Plads til armbevægelser

Det er ikke alle der har store spisestuer, og i mange hjem kan pladsen rundt om spisebordet være trang. Der kan være svært med øjemål at se hvor mange der kan sidde om et bord før gæsterne har taget deres plads. En god huskeregel her er, at en gæst skal bruge mindst 55 cm “albuerum” pr. kuvert, og gerne mere hvis pladsen er til det.


Placering af bestik

Det er ikke altid let at huske hvor og hvordan knive og gafler skal placeres, når bordet skal dækkes. Hvis du ikke vil gå helt galt i byen, er der her et par huskeråd. Husk at bestikket altid bruges udefra og ind. Dvs. at en suppeske bør placeres længst til højre, hvis det er den første ret. Herefter placeres gafler til venstre og knive til højre. Dernæst placeres dessert bestikket ovenfor tallerken. *Huskeråd* Hvis du er færdig med at spise, så læg kniv og gaffel parallelt på tallerkenen, på den måde signalerer du, at du er færdig med at spise.


Hvor skal glasset stå?

Ligesom med bestikket, er der også regler for placering af glas. Rækken med glas placeres gerne lige med bordkanten. Glassene tages i brug i den rækkefølge, som vinen skal drikkes fra, hvilket er fra højre mod venstre og med rødvinsglasset i midten. Rækkefølgen lyder som følgende: Hvidvinsglas, rødvinsglas dessertvinsglas. Vandglasset placeres til venstre for hvidvinsglasset yderst til højre. Husk at holde på stilken af glasset når du drikker, så du ikke fedter glasset til.


Husk at drikke vand til

Uden vand og drikke, duer helten ikke. Husk altid at sørge for, at der er rigeligt med vand på bordet, så dine gæster ikke tørster. Det e oftest vinen, som er i fokus når det kommer til drikkevare. Men det er mindst lige så vigtigt at sørge for, at der er vand på bordet.


Blomster og og pynt

Som en sidste finish til din borddækning, kan du tilføje blomster og pynt. Der skal ikke så meget til at pifte en borddækning op. Blomster eller grene fra naturen, fungerer udmærket som bordpynt til næsten alle lejligheder. Dog skal du være opmærksom på, ikke at benytte blomster med alt for kraftig duft, da det kan være til gene for gæsterne under maden.

Tilbage til blog