Guide: Sådan fjerner man kalk fra vaser

Guide: Sådan fjerner man kalk fra vaser

vaser uden kalk

Vi er mange, som elsker at dekorere hjemmet med smukke vaser og friske blomster. Desværre, oplever mange, at vand og planter kan efterlade et grimt og gulligt kalkslør på de ellers flotte vaser.

Desto flere gange, at du fylder din glasvase med vand, desto sværere kan det være at få den til at skinne som ny igen. Selvom, at din elskede vase med tiden kan se noget sølle ud, behøver du heldigvis ikke at smide den ud! Slip af med kalken og giv din vase helt nyt liv, så du igen kan få glæde af den i mange år frem.

Synes du også, at det kan være en smule besværligt at komme det irriterende kalkslør til livs? Vi har samlet en masse gode tricks til, hvordan, du fjerner kalk fra dine vaser. Og det bedste af det hele - du har højst sandsynligt allerede alle de nødvendige midler i dit køkkenskab!

1. Fjern kalk med bagepulver

Dette trick er super simpelt, men kræver en anelse tålmodig. Start med at fylde din vase op med varmt vand og tilsæt en enkelt teskefuld bagepulver. Rør rundt i blandingen og slut af med at lukke toppen af vasen med husholdningsfilm.

Nu skal du blot lade blandingen stå i blød i et par dage og derefter skylle vasen ren med vand. Selvom, at tricket kræver et par dages ventetid, kan du være sikker på at få en smuk og klar glasvase igen.

Tip! Hvis du oplever samme problem med kalk i din kaffekande, tekande mm. kan du snildt bruge samme simple trick til disse også.

2. Fjern kalk med husholdningseddike

Hvis du leder efter et hurtigt og effektivt kneb til at fjerne kalkslør, så skal du ty til husholdningseddiken! Start med at skylle din vase med varmt vand. Bland derefter 2 dl vand med 1 dl husholdningseddike - afhængigt af, hvor stor en vase du har, kan du gange blandingen op. Fyld vasen op med blandingen og lad stå i ca. 1 time. Vask så vasen ren i vand og sæbe og voila! En ren, smuk og kalkfri vase.

3. Fjern kalk med natron

Øv! Du har lige fået en smuk buket blomster i gave, men alle dine vaser er helt plettede af kalk. I sådan en situation, kan din vase næsten ikke blive ren hurtigt nok. Men bare rolig! Det eneste du behøver er noget natron, vand og eddike. Dette trick kommer i forlængelse af det forrige.

Du skal nemlig blot tilføje en spiseskefuld natron for et skinnende resultat på rekordtid. Brug samme metode som ved husholdningseddike, men med et blandingsforhold, som lyder: ¼ vand, ¼ eddike og en spiseskefuld eddike. Lad blot blandingen stå i 10 minutter og skyl grundigt af med vand - så har du på rekordtid en blomstervase, der igen er som god så ny.

Tip! Hvis du ikke har eddike, eller bare ikke bryder dig om lugten, så kan du forsøge dig med kogende vand i stedet for.Sådan kan du forebygge kalk på dine nye vaser

Det er altid rart at vide, at man kan fjerne kalken når ulykken først er ude, men endnu bedre er det da at forebygge problemet. Der er nemlig en række forskellige ting som du kan gøre for, at sikre dig, at kalkslør ikke så hurtigt sætter sig på dine glasvaser:

  • Glasvaser er så smukke med friske blomster i. Desværre, kan vandet efterlade grimme mærker af kalk på vasen. Sørg derfor altid for at skifte vandet hver dag, da frisk vand ikke på samme måde vil efterlade misfarvninger på glasset.

Tip! Dette er ikke kun godt for din vase - dine blomster nyder også godt af det friske vand og holder i længere tid. Læs også denne artikel for flere tips om, hvordan du bedst holder dine blomster i vase.

  • Det giver måske sig selv, men lidt kalk er naturligvis nemmere at fjerne end meget. Vask derfor gerne din vase med en af de ovennævnte tricks, så snart der kommer det mindste tegn på kalkslør. På den måde undgår du, at kalken sætter sig i lag og udvikler sig til rande, som kan være meget svære at fjerne igen.
Tilbage til blog